Miért jógázzunk? - oxygenwellness.hu

shutterstock_133287284_atm.jpg

Miért olyan hatékony a jóga?

Mondják, hogy a jógából mindenki annyit vesz ki, amennyit akar. Egy olyan ősi, több ezer éves terápiás rendszerről van szó, ami kiállta az idők próbáját és sokakat segített fejlődésük útján.

A jóga célja a tökéletes önismeret, és működésünk minden aspektusára hatással van.

  • Hat a fizikai síkon a durva fizikai rendszerünkre, ami a test letisztításához, táplálkozáshoz, mozgáshoz kapcsolódik. Ez által megszűnnek a betegségek.
  • Hat a finomabb síkon, mint a légzés, mely kapocs a fizikai test és az elme között.
  • Hatással van a még kifinomultabb rendszerünkre az érzésvilágunkra, ami által megszüntethető a szomorúság.
  • Sőt hatással van a gondolkodásunkra, ami által megszüntethető a szétszórtság.

 Ezeken a síkokon egyszerre kell, hogy gyógyuljunk, mert csak így hozható létre a harmónia.

Ha ezen rendszerek kiegyensúlyozottá válnak és harmonikus egységet képeznek, egy magasabb minőségben tudjuk megélni a létezést.

 De térjünk vissza a fizikai szinthez, hisz mindannyian ezzel kezdjük.

Hogyan hat a jóga a fizikai létünkre?

Ez a tökéletes egészség útja a Hatha jóga tudománya. Az ászanák, testhelyzetek gyakorlásakor erővonalak mentén dolgozunk, szinte húzzuk vissza a csontrendszerünket a helyes tartásba, az emberi test helyes anatómiájának megfelelően, kompenzálva, megszüntetve ezzel az ülő életmód káros hatásait. Ezáltal ezek az izmok meg is erősödnek.

Az ászanák nyújtó, lazító hatásuk által oldódnak a test energetikai blokkjai, egyre rugalmasabbá válunk és komfortosabban érezzük magunkat a testünkben. Szerveink helyükre kerülnek, nem lesznek nyomás alatt a helytelen tartás miatt és egészségesen működnek.

A jóga harmonizálja a test energiáit, a vérkeringést, a hormonrendszer működését, fiatalít. Természetesen a jógit is eléri az test öregedési folyamata, de ezt a jógával lehet késleltetni… 🙂 Nem mindegy, hogy egy egészséges testben éljük le életünket, vagy orvostól – orvosig cipeljük állandóan biorobotunkat.

Az ászanák gyakorlása által idegrendszerünket is harmonizáljuk és meg is erősítjük, ezáltal érzelmileg kiegyensúlyozottabbá válunk, nehezebben billent ki egyensúlyi állapotunkból a külvilág. Ezért is terjedt el oly nagy mértékben a jóga a nagyvárosokban.

  • Tökéletes módszer a relaxációra a stressz kezelésére.
  • Megtanulunk helyesen lélegezni, orron keresztül.
  • A test méregtelenítését is segítjük ezzel.
  • Oxigénnel, pránával töltjük fel testünket.

Légzésünket megtanuljuk összekapcsolni a mozgással, ezáltal figyelem-összpontosító képességünk is alaposan megedződik. Ezt a mintát is viszed tovább az életedbe, hisz napi feladataidban egyre koncentráltabb és hatékonyabb leszel.

A jóga tökéletes eszközzé fejleszti a fizikai testet és a finomabb rendszereinket is, az energetikai és mentális testünket is.

A jóga nemcsak a test, hanem az elme edzése is

Yesudian így ír a Hatha jógáról.  „Nem lehet eléggé dicsérni a testtartások életerőt megőrző, energiát és egészséget adó, szinte természetfölötti hatását az emberi szervezetre.”

Az elején azt írtam, mindenki annyit vesz ki a jógából, amennyit akar.

Ha a cél a test egészsége… ám legyen… hisz egy egészséges testben fogod leélni az életed. Fejlődés ez is, nem is akármilyen! Testedben egyre tudatosabbá válsz. De a jóginak nem az élet meghosszabbítása a célja.

A jóga nem végcél, hanem előkészítője a magasabb szellemi jógának. Beteg testben nagyon nehéz az öntudat fejlesztése és magasabb szellemi állapot átélése, ezért először ismerjük meg a testünkben működő erőket, tanuljuk meg jól használni ezeket és uralkodjunk felettük, akkor testünk nem lesz többé akadálya a magasabb szellemi síkokba való emelkedésnek. Egy magasabb tudatossági szint átélésének. Akár már ebben az életedben.